Thursday, June 30, 2011

CAMP NI MEMANG ROCK !

Finally , i'm back ! 5 hari camping dekat Outward Bound Lumut rasa cm 5 minit jaa . hmm , nmpk sgt menipu . keke , jgn layan ! jom layan , secara ringkasnya perjalanan aktiviti aku ngan kwn2 selama 5 hari kt Lumut ni .


1st day .
- mula2 , dorang ckp kumpul pukul 8.30pg kt padang kwd . tp , biasala , jnji Melayu . haha . around pukul 9pg mcm tu baru betolak . kami smpai dkt Outward Bound Lumut dlm pukul 12 ++ cm tu kot kalo xsalah . smpai ja , terus masuk dlm group . 1st activity yg ktaorg bwat rope climbing . ni kiranya mcm pengenalan pada activity wall climbing laa . tgk mcm senang , tapi bila dah panjat sendiri , fuhh . baru aku sedar , yg stamina aku ni sgt laa xkuat . tecungap gak la aku before nk smpai atas . pdahal , takda la tggi sgt pun . mlm tu baru la ktaorg bole balik bilik . tmpt aku tido tu sgt la tggi , oke . beterabur gak la lemak aku before nk smpai bilik tuu .


turun dari bas ,
smua muka ceria ja :D

rope climbing .

2nd day .
- aktiviti pagi , ktaorg bwat wall climbing yg betul2 . actually , aku memang dh lama teringin nk bwat wall climbing . finally , my dream come true . cewahh . aku rasa , takyah aku ulang , stamina aku xcukup kuat . so , aku tehegeh2 nk smpai atas . mcm nk give up pun ada . tapi , aku takmaw la hmpakan fans aku yg support aku dari bwh . i try my best utk smpai ke batu yg paling tggi . 

dont give up before you try .

after wall climbing ktaorg main belalang balatok plak . sungguh2 aku lari . smpai tesungkur kt tanah . tapi , takpa . aku kurang rasa malu , so rilex jaa . haha . pastu , main cross acid river plak . stp group dorang bg 8 kerusi . so , kita kena cross sg yg berasid tuu . nk taw tak , group aku last skali . sebab , bnyak kali sgt tukar rncngan . tapi , takpa . main tu utk suka2 jaa , bukannya nk compete each other pun .

crossing acid river ,
ni la group paling awal smpai ,
kalo xsalah aku laa .

ptg tu plak , aktiviti air . kiranya , ni pengenalan utk aktiviti kayak utk hari ke3 . blaja cara2 nk kayak , blaja cara nk selamatkan diri kalo kayak tebalik .

smua x ingat diri bila dpt main air ,
temasuk la aku , 
keke .

3rd day .
- hari yg paling dinanti nantikan . ekspidisi bekayak . dorang ckp , ktaorg kena kayak lebih kurang 26km mcm tu . serious , aku xcaya . aku ingat dorang saja2 nk acah jaa. sekali memang betul2 kena kayak 26km . bayangkan , ktaorg mula kayak dari pukul 9pg , smpai ke pulau syawal pukul 7mlm . 10 jam tuu . mcm nk tecabut ja tgn aku . tapi , waktu aktiviti kayak ni la bnyk kena main ngan emosi . mcm2 perasaan ada . mula2 rasa takut jatuh dlm air , rasa nk muntah ada , rasa nk marah bila org langgar kayak kita , rasa nk marah partner kayak . mcm2 laa . smua sebab kita penat . ada satu masa , aku ngan partner aku kayak dekat tmpat yg sama dekat 2 jam . rasa mcm xgerak2 . rasa nk give up pun ada . penat sgt3 . tapi bila kami da smpai dekat satu tempat , nmpak bot instructor . then , dorang ckp 500meter lagi and dorang thumbs up kt kami . sebabnya , rmai yg dah give up and naik bot 'penyelamat'  haha . masa tu , aku rasa , nothing is impossible kan ? kalo kita ada semangat ,  and pecaya dekat diri , we can do smething beyond our limit . ahh , bahagianya bila da nmpak pulau tempat ktaorg nk camping tuu . oke , bila da smpai dekat pulau tuu , aku dah xbole bwat apa2 . sebab tgn aku sakit gila2 pnya . mlm tu , takda aktiviti apa sgt . just prepare utk dinner jaa .

ekspidisi mula !

perasaan takut dah hilang ,
just fikir satu jaa ,
nk cepat smpai .

4th day .
- pagi2 lagi ktaorg da mula kayak utk balik ke pangkal jln . haha . rupa2 nya kalo ikut jln yg dekat , jarak tmpt ktaorg tggal dgn pulau syawa tu just 6-7km ja pun . choy ! tapi takpa , apa yg penting  pengalaman . ptg tu kita bwat rakit plak . and , for the 1st time group aku menang . rakit ktaorg tak tebalik pun . oh yeah ! mlm tu dorang bwat bbq sempena kejayaan ktaorg bekayak . keke . kalo naik bas , 10jam da bole sampai johor pun . ahaha

yeah , da smpai !
kini , gemilang itu semakin pasti
ku gengam ..
cewahh !

pesembahan dari group yong yap ,
group aku la tuu . 
hhee


5th day .
- penyampaian sijil , and balik ke pangkal jln !

CONCLUSION .
apa yg aku dpt dari kem ni ,
1. dont give up
2. keep believe in urself n keep trying
3. jgn mengalah sebelum cuba
4. smua org ada kekuatan sendiri
5. pandai sesuaikan emosi dgn keadaan

sekian .

p/s : esok nk ke langkawi plak . wish me a good day :)









2 comments:

  1. best la jugak . bukan senang nk bekayak lama2 cmtu . hhee

    ReplyDelete