Tuesday, December 27, 2011

ITS OVER

I've made up my mind . I should forget him . I just know that he don't ever realize my existence . I'm giving up .

NEVER GIVE UP

Finally , sem3 aku bakal berakhir tak lama lagi . Dgn berakhirnya final exam sem ni , maka berakhirlah aku nya sem3 sbg pelajar tahun2 sains fizik . Bunyi mcm hebat , tapi laluan utk aku smpai ke sem3 ni sgt la sukar . Teringat lagi wktu sem1 . Naifnya aku dulu . Bnyk maen , komitmen lebih pada mnda laen dan bukan study . Semua tu penyebab result aku down smpai ke perut bumi . Maybe masa tu aku tak pndai nk manage masa aku . Hati rasa nk seronok jaa , pastu bila dh kluar result baru tesedar dari tidur yg pnjg . Tapi dh telambat utk betulkan keadaan . Hidup mesti diteruskan . Penahla aku tebaca , kegagalan tu jalan ke kejayaan . Something like that , cnnot remember the exact sentence .
Seriously , aku sgt takut ngan final exam kali ni . Aku takleh nk bayangkan perasaan masa cuti sebulan nnt , masa nk tggu result kluaq . Fuhh , sejuk seluruh bdn . So , utk mengelakkan perasaan takut tu betambah parah , ada baiknya aku pulun sehabis baik skrg . At least , aku dh cuba yg tebaek . Yg laen2 , teserah pada Yang Maha Esa . 
Kawan2 , doakan kita semua cemerlang dunia akhirat .


P/s : Bakal mak mertua <syok sendiri> aku sgt menitik beratkan education . So , I have to work hard ! Fighting !

Wednesday, December 21, 2011

#untitled

I wish you will have the same feeling as mine . That's all .

Sunday, December 18, 2011

wae , wae , wae ?

wae , wae , wae ? dh taw dia dh ada someone special , aku still lagi nk dekat dia ?

pakar motivasi : dia dh ada someone special la , cari jela org laen
hati : takmaw , nk dekat dia gak !
pakat motivasi : tapi , kalo dia dh ada org yg dia suka , tak kan dia bole nk suka dekat org laen pulak , kan ?
hati : tak kisah , nk suka gak dekat dia !
pakar motivasi : tapi , nnt hati awak yg sakit .
hati : takpa , saya tak kisah as long as saya bole suka dia .
pakar motivasi : haish , besaq2 dah . pkiaq sendiri la nohh .
hati : dia memang jahat , dia dh bwat saya suka dia and dlm masa yg sama dia dh ada org laen .
pakar motivasi : zzzzzz (ngantuk la dengaq cita bdk ni)

Sunday, December 4, 2011

Nomunomucoae

AMARAN : Entry ni mengandungi cerita2 melalaikan yg melampau .

Aku suka dia , dia org 1st yg aku suka dekat usm . Tapi , disebabkan aku jenis yg susah nk mula borak2 ngan org , so aku tak berpeluang nk borak2 ngan dia . Plus , aku kalo aku suka org tuu , aku nk senyum dekat dia pun aku tak berani . Rasa kekok gila . Haha , teruk betul . Then , bila dh masuk 2nd sem , 3rd sem taktaw la secara sengaja atau pun tak , aku dh pun mula bercakap ngan dia . And , now , rasa suka tu dh datang balik . Hmm , cena nk bwat ni ? Aku taw , mustahil utk dia suka aku balik , tah2 dia dh ada org laen . Yela , sapa la aku kalo nk sama2 ngan dia . Tapi , aku tak kisah , aku tak pernah mintak dia suka aku balik . Aku pun takmaw dia taw aku suka dia sebab nnt kalo dia tak suka aku sumpah aku tukar kos terus . Ngeh3. So , takyah nk bising2 sgt la pasal aku suka dia segala bagai tu kan . Haha

~ agak2 kan , apa yg dia fikir pasal aku ? aku ni membosankan ka ?
~agak2 , apa yg dia nga bwat skrg ehh ?

~agak2 sedap tak kalo kena penampar skrg , berangan ja lebeh .
kbye , nk smbung study . haha

Saturday, December 3, 2011

Kacau .

Dekat2 dah nak final ni , mcm2 hal plak yg jadi dekat aku . Yang pastinya , bukan hal2 yg baik . Smua hal bwat aku rasa susah hati , lagi2 hari ni . Rasa stress sgt , mcm nak nangis pun ada , tapi tak kluar plak air mata ni . Rasa cm ada beban dlm hati ni . Lepas ckp ngan ayah tadi lagi rasa cm nak nangis . Bila plak ayah baru bole keluar hospital . Dh dekat 2 minggu kot ayah kat sana . Tu pun bwat aku rasa susah hati . Rasa tak senang ja selalu .

Hope , apa yg jadi ni ada hikmahNya . Amiin .

Monday, November 28, 2011

meloaaaaaaat

menda yg paling aku menyampah dlm dunia :

1. org yg akan baik ngan kita bila dia perlukan something dari kita .
2. org yg jenis tak reply msg tanpa sebab yg munasabah , ingat aku 
suka sgt ehh msg hg . aku msg sebab nk tnya mnda2 la. Puii
3. org yg bila aku senyum dia taknak balas balik . ingat aku senang ehh
nk senyum kt org ? appreciate sket .
sekian .

Sunday, November 20, 2011

untitle

tak sukanya bila ada feeling ceni . tak suka , tak suka , tak suka . faham tak ? eutogghe ? since he's gone , takda sapa yg bwat aku rasa ceni except fot this alien . he's annoying but why I still keep thinking about him . ahh , bole gila la kalo ceni . please , jgn nk menyibuk sgt la nk masuk dlm fikiran aku . shuhh3 , g mane jauh2 . tapi walo mcm mana aku lari pun , aku still takleh jauh dari dia sebab ... hmm , bila depan2 , nk ja ckp i hate u . tapi deep in my heart says , i'd a crush on u . i should love this feeling but totally not with him .

Wednesday, October 5, 2011

APA , WHAT , MWUH ?

Pernah tak korang fikir mcm ni , bila korang tgk kwn2 or org sekeliling korang master dlm sesuatu mnda cthnya :
- Ada kwn2 yg pandai gila dlm pelajaran . Kalo bab2 study , serah ja kt dia . Kalo dpt assignment , 2 hari 2 malam kita bwat tapi tak jugak siap . Bg dia , setengah jam ja da siap .
- Hebat dlm bersukan . Bg ja apa2 jenis sukan , smua dia bole main .
- Good appearance . Kalo tgk ja muka dia , rasa sejuk ja hati+jiwa+jantung segala bagai . Easy going , kelakar dan mcm2 la lgi 
- Pandai main alat muzik+suara sedap sehingga menjilat jari .


Persoalannya kat sini ,
Aku masih mencari2 apa kelebihan yg aku ada . Mcm sedih jaa kan dengar tapi tu la hakikat dia . I am good when ? in what ? 


p/s : Tapi Allah tu kan maha adil . Stp org mesti ada kelebihan masing2 . Just want to figure out .

SERBA SERBI BARU

Sem baru , bilik baru , rumate baru , matapelajaran baru , smua la baru . Excited plak kan . Mcm dah lambat jaa nk tulis smua ni , tapi ada aku kisah ? Rasa2 mcm nk dekat sebulan mula sem baru . Sem ni busy yg amat , kalo tak busy pun saja bwat2 busy . Baru la nmpak mcm 2nd year , gilo .


Sem baru ni aku dah tak join majlis penguni desasiwa tekun . amboihh , nama penuh plak kan . Aku tak join sebab dorang tak bg aku jadi ydp . So , aku frust then terus decide taknak join and akan mencuba nasib dlm majlis perwakilan pelajar plak . kah3 . Taklah . Aku tak join sebab sem ni busy dari sem2 lepas , plus aku nk masuk mnda lain . Bukan apa , kalo join mpd , terikat la aku dgnnya selama 1 sidang . So , pluang utk aku join mnda2 lain tipis , tipis ehh bukannya takleh join langsung .


So , sem baru ni , aku KEMBALI join Kelab Rekreasi Unisains and aku bejanji akan menjadi ahli yg aktif dgn melibatkan diri dlm smua event yg dorang bwat . hahaha .Sebab sidang lepas aku dah join tapi takleh nk ikut event yg dia bwat sebab clash ngan mpd . Sebab tu la org ckp , org tamak selalu rugi .


MISI utk sem baru ni :
1. nk bwat yg terbaik dlm smua mnda . will try my best and never give up sebelum try dulu
2. achieve good results in my exam , keep trying 
3. nk cari ramai2 kawan
4. nk ambil lesen :))


5 . nk beli fon baru 
6. nk beli laptop baru
7. nak shopping smpai penuh satu almari
8. nak beli camera berkuasa tggi ?
9 . bla bla bla 


p/s : part 5 , 6 , 7 and seterusnya tu merapu sudah .
8. 

Sunday, September 25, 2011

MANUSIA OTAK SEMINIT

Annyeong haseyo :)
Ttba nk ckp korea plak kan ? Besa la kan , aku kan dah gila Korea skrg ni . Pdahal org laen dh lama meroyan layan Korea . 
Actually entry kali ni bukan nk cerita pasal Korea pun , aku nk cita pasal MANUSIA OTAK SEMINIT . Bunyi mcm pelik ja kan . Apa yg otak seminit tuu , sapa manusia tuu ? 


Aku nk cerita pasal manusia yg diberi nama A , dia la manusia otak seminit tuu . Cena nak mula ehh , hmm . Lyan ja laa .


KISAH 1
- ni kisah masa A di alam persekolahan . after PMR , parents A ada la bg cdngan suruh A tukar sekolah . ikutkan hati A , dia memang taknak la kan sebab dh memang syg ngan skolah , kwn2 , cekgu2 , pakcik guard , smua2 la yg bekaitan dgn skolah lama dia tuu . tapi disebabkan A bole dikategorikan sbg anak yg baik , dia terima cdgn parents dia . pastu beberapa minit dia bg keputusan kat parents dia ckp nk tukar skolah , dia call balik parents dia ckp tak jadik tukar . then pas 10 minit , dia call balik , ckp nk tukar . Parents A pun terus la siap2 dari umah nk uruskan hal tukar skolah A . Masa parents A otw , A bole call balik , ckp dia taknak tukar . Apa lagi , memang cari pasal la kan . Parents A marah la dia , ckp dia ni memang nk main2 . Bila ja parents A smpai dekat skolah dia , A dgn muka slumber ckp , takpa . Dia nk jaa tukar skolah baru .


KISAH 2
- ni kisah dekat alam universiti plak . Sem lepas , A dgn kwn2 dia smngat apply gitar as dorang nya ko-k . Bila bukak ja sem , hnya A ngan sorang kwn dia ja yg dpt . Pastu A terus rasa nk drop . Dh tekad gila2 ni nk drop . Esok pagi , bgn ja dari tido , tah mmpi apa , A ckp , dia dh decide . Dia nk ambek ko-k tuu . Tak jadi nk drop .


KISAH 3
- ni memang slalu tejadi . Kalo pegi shopping , A slalu pegi shopping dgn kakak dia . Sebab ?  Dia rasa kak dia ja yg sanggup ikut dia . Bygkan lah , nk pilih baju satu hal , bila dh dpt , ckp nk beli sgt2 dah ni. Ttba bole plak A ckp , kita g tempat laen dulu laa . Mcm tak bekenan plak .


APA YG PERLU KITA BWAT NGAN ORG MCM A NI ?
1. penampar dia laju2
2. tikam ngan garfu
3. buang negeri jaa .


Ni la yg dinamakan OTAK SEMINIT , hhee


P/s : A tu aku la sebenarnya . Keke ;D

Friday, August 19, 2011

BILA KENA MARAH ..

Bila rasa marah yg teramat sgt , apa korang bwat ehh ? 
Aku sedih ngan diri aku ni , bila aku marah yg teramat sgt , 
aku just boleh nangis jaa . 
Nk lawan balik pun aku tak mampu .
Da mcm kena tindas plak kan ?
Hmm ..

lepas kena marah ..


seminit lepas tuu ..



Monday, August 15, 2011

SAYA DH 20 TAHUN , TAPI ..

mlm semalam , besamaan dgn ahad mlm , aku memang dah set nk tgk cita NO ORDINARY FAMILY . memang taste aku laa cita2 cmtu . tapi , besa la , hidup  tak selalunya indah . kakak aku awal2 bwat isyarat tgn , '5' bemaksud , dia nk tgk channel PRIMA . sbg adik yg baik , aku pun berambus dari situ and terus on lappy aku . then , aku pun ym la ngan schoolmate aku ni . actually aku pun tak ingat bila aku bole rapat ngan dia . yes , memang since form 4 kami satu kelas , and , tempat duduk pun depan blkg jaa . tapi , masing2 ada geng sniri . ntah mcm mana , sejak masuk matrix kami still berhubung rapat . selalu msg dan seangkatan dgnnya laa . smpai la ke hari ni .


oke , kami memang minat dgn group dari korea ni , 2PM ! besa la , skrg kan tgh demam kpop . so , bla dah ym , takda mnda lain la kan nk bncg . aku gtaw la dia sal 2PM tour . dorang nk dtg malaysia november ni . pastu aku ckp , aku nk g , tapi mesti parents aku tak bg . then , dia kluarkan satu ayat yg bwat aku tefikir . "come on laa , u're already 20 . just go laa . "

oke , apa yg aku nk share kt sini adalah pebezaan remaja di malaysia dgn negara luar . selalunya , kalo kita tgk dekat tv cerita2 barat laa . remaja dorang , bila umur dah mencapai 20 tahun kalo tak silap , dorang dah bebas dari keluarga . mksudnya dorang dah bole bwat keputusan sniri . 


and kalo dkt malaysia , aku ambil cth diri aku la senang cita . eventhough aku ni dah cukup 20 taun , aku still tak bole merasa kebebasan mcm org lain . cthnya kalo aku kluar rumah , bukan dgn kwn2 pun , dgn kakak aku sniri , aku rasa baru ja kluar , nnt mesti parents aku call tnya bila nk balik . nk kluar mlm , jauh sekali la kan . kalo parents aku g mana2 , luar dari negeri laa , and aku tak ikut , parents aku mesti call 5-6 kali tnya oke ka tak . kalo bab2 nk pegi karaoke tgh2 malam , tgk wayang midnight segala bagai tuu , kalo aku dekat rumah , lupakan ja laa . memang tak la kan nk bwat smua tuu . bila aku dekat rumah , memang susah la nk kluar pegi mana2 , and mak aku pun memang tak suka aku kluar2 ni . bila aku ngan kakak aku dah plan nk kluar , mesti ada ja hal yg bwat kami tepaksa cancel smua tuu .
kadang2 tu jeles la jugak tgk kwn2 lain . yela , dlm usia remaja mcm ni , mesti la kita suka seronok2 kan , tapi dlm masa yg sama still dpt bezakan buruk dan baik . kdg2 hati aku rasa memberontak gak , rasa cm nk ambek garfu , tikam perut sniri , rasa nk lemaskan diri dlm sink sebab smua mnda aku nk bwat smua tak bole . da rasa cm bdk kecik jaa .


kesimpulannya , utk sedapkan hati aku , aku just fikir ceni ja . stp parents tu mesti la ada cara tesendiri utk didik anak2 dia . mana ada parents yg nk tgk smething bad jadi dekat anak2 dia , kan ? <AYAT KLISE JA KAN ?> 


sbg anak plak , kalo parents dh bg kebebasan tu , jgn la salah guna plak . pegi tmpat2 tak elok , bwat prangai tak elok . NO , NO , NO ! nnt rosak diri sendiri gak , kan ?


p/s : so , bila dekat u , aku gunakan kesempatan utk bwat smua mnda yg aku tak bole dkt umah . haha . tapi , takda la bwat mnda2 tak elok . 



Saturday, August 13, 2011

AKU MONSTER KAH ?

hmm , ttba rasa nk bwat entry pasal ketinggian . sebab ? suka2 jaa . nnt bwat entry pasal berat ramai plak yg terasa hati , lagi satu aku pun memang takmaw cita pasal berat2 ni sebelum aku dpt berat bdn yg ideal , cewahh . 
aku selalu xpuas hati , dlm erti kata laen , manusia xreti bersyukur . haha . aku xpuas hati dgn ketinggian aku . sebab , yes , tepengaruh lagi dengan artis2 korea . padahal , aku rasa kalo aku ni tggi lagi dari yg skrg , aku boleh la di sama ertikan dgn Giant , bukan pasar raya Giant , tapi , Giant yg beerti besar mcm monster . sebabnya , kwn2 aku smua comel2 jaa . 


SITUASI 1
- bila aku jalan2 ngan kwn2 aku yg 'normal' tgginya , aku kelihatan seperti monster ataupun bodyguard dorang dlm erti kata lain , seolah olah menjaga keselamatan dorang sebab saiz aku paling menonjol .


SITUASI 2
- bila ada majlis2 keramaian , hmm , cthnya dinner la senang cita . aku pun ada perasaan utk begaya gak kan . so , tanpa befikir akibatnya , aku pun beli la sepasang wedges utk nmpak lebih begaya . cewahh ! tapi , bila majlis tu belansung , aku still tak dpt lari dari istilah monster tuu . sebabnya , dah taw diri tu monster , pakai plak wedges . betambah tambah laa monster . yes , memang kwn2 laen pakai wedges , heals dan yg seangkatan dgnnya tapi cara utk aku menjadi normal adalah dgn ambek wedges tu baling dari tgkat 15 bangunan mana2 ja laa . and , pkai ja flat shoes pegi majlis2 mcm tuu .


SITUASI 3
- bila kluar dgn kwn2 , akan kuranglah kecomelan aku <mcm la comel , kan ?> sebab kwn2 aku yg comel ni yg lebih menyerlah kecomelannya .


hmm , tapi disebalik word monster tu , bila aku layan cerita korea , aku selalu rasa ceni . "uwaa , tgginya dia ni , kurus plak tuu , kan best kalo aku tggi cm dia" . aku rasa , konsep dia senang ja . oke , tggi aku tak lebih tak kurang , 160cm . so bila aku tgk artis2 korea yg tgginya dalam lingkungan 165cm-170cm++ , aku rasa aku pun nak jugak tggi cmtu . padahal , kalo nk diikutkan , bagi dorang , tggi cmtu normal laa . and , bg kita , org malaysia , tggi yg normal aku rasa dlm lgkungan 150cm-158cm . model lain cerita la kan . dorang memang kena tggi . so , kesimpulannya , besyukur la dgn apa yg dah dikurniakan :)



lawa kan ? hmm ..

flat shoes pun da jadi trend kan skrg ?
<sedapkan hati>


tgk la , smua tggi2 .
yg paling rendah pun , 159cm .

IU , nmpak mcm comel ja kan .
tapi tggi dia 163cm ,
tggi lagi dari aku , choy !

p/s : entry ni takda mksud apa2 pun . saja nk habiskan masa teluang sementara tggu bukak puasa , pdahal baru pukul 12 lebey , haha .



Friday, July 29, 2011

JANGAN MENYERAH

tak ada manusia
yang terlahir sempurna
jangan kau sesali
segala yang telah terjadi
                                             
 kita pasti pernah dapatkan 
   cubaan yang berat

 seakan hidup ini tak ada ertinya lagi

syukuri apa yang ada
hidup adalah anugerah
tetap jalani hidup ini
melakukan yang terbaik


tak ada manusia
yang terlahir sempurna
jangan kau sesali
segala yang telah terjadi


Tuhan pasti kan menunjukkan
kebesaran dan kuasanya
bagi hambanya yang sabar
dan tak kenal putus asa

Jangan menyerah ,
jangan menyerah !




Friday, July 22, 2011

SENANGNYA MAIN2 PERASAAN ORG , KAN ?

apa perasaan hmpa bila ada org main2 kan hati dan perasaan hmpa ? sakit tak hati ? dia bg kita harapan , pastu bila kita da tegilakan dia mcm org gila , siang mlm ingat dia sorang ja pastu dia tggalkan hmpa . pastu kita sorg2 ja yg merana .

da bnyk kali depa mainkan hati aku . apa ingat hati aku ni mainan ka nak main2 ? bukan sorang , da bnyk org bwat mcm ni kat aku . bina taman bunga dlm hati aku , pastu senang2 tuka jadi taman mainan plak . tolong la rasa tggungjwb sket . please !
ni la org2 yg aku nk depa betanggungjwb atas perasaan aku .

1st person goes to :


Lee Dong Wook .

kah3 . dia la 1st hero korea yg bwat aku jatuh hati . masa tu aku muda lagi . zmn tu smua tegilakan cita My Girl . aku pun tepesona dgn cptaan Tuhan yg sorang ni .

My Girl :)

2nd person goes to :


Kim Hyun Joong

mula tejebak ngan dia lepas layan cita Playful Kiss . masa dia belakon Boys Over Flower aku xminat pun kt dia sebab aku xtgk pun cita tuu . haha . tapi tu smua dulu . skrg ni , aku dah tak minat dia . besa laa , smua tu temporary feeling .

Playful Kiss :D

3rd person goes to :


ni sapa xknal .. hmm 
malas nk ckp apa .
sebab pndangan ni laa , aku xtentu arah .
Rain <Bi>

skrg ni , tp2 mlm aku dating ngan dia . haha . aku ngah layan cita yg dia belakon , Fugitive Plan B . hmm , aku suka character dia dlm ni . dia gila2 sket . pdahal nk ckp dia comel gila . apa2 pun , apa yg nk aku cnclude kan kt sini , Rain memang bebakat besar . <takyah ckp pun smua org taw , diam ahh> tapi i luv to see him acting compared to singing sebab suara dia mcm besar ja bila nyanyi <da nama pun dia lelaki , tak kan suara halus kot ?>

Fugitive Plan B ;))


kes ni yg aku malas nk layan cita Korea ni . bila tp2 mlm before tido asyik nak ngadap Korea , mlm tu mula ahh mmpi hero2 Korea bole ckp Melayu ngan aku . tapi aku selalu fikir , mnda ni normal ehh ? tah2 aku sorang ja yg abnormal , cacat sorang2 bila teringat wajah2 indah ciptaan Tuhan ni . style aku , bila dah minat kt sorang hero , abeh layan cita yg dia belakon tuu , mula ahh gelabah sorg2 search cita apa plak yg dia belakon . pastu , bila tgk cita yg baru , mula ahh minat hero lain plak . org ceni maw bagi penampaq ja sedaih bagi sedaq sket . keke

p/s : smua yg di atas , takda kena mengena ngan yg hidup atau mati . satg tak pasal2 aku masuk dlm allkpop news tuduh dorang tak betanggungjawb segala bagai , keke :D




 

Friday, July 8, 2011

THANK YOU

Terima kasih , thank you , syukran , gamsahabnida , arigato , khobkhun kah , smua tu xcukup utk gambarkan betapa aku beterima kasih pada mereka . 


oke , aku ngaku mula2 memang aku berat hati nk join program ni . tapi taktaw napa , aku still join jugak program ni . 5 hari di lumut betul2 menguji ketahanan mental dan fizikal aku . aku sniri xcaya yg aku bole bwat something that beyond my limit . sapa yg sangka diri dia bole bekayak sepanjang 39km , duduk dlm kayak tu selama 10jam . bila fikir2 balik , mnda tu mcm mustahil . tapi bila aku dah lalui sniri , aku dah faham . takda apa yg mustahil dlm dunia ni selagi kita tak cuba , kan ?

selesai aktiviti fizikal , ada plak aktiviti kendiri . kali ni , program ni dekat langkawi . aku bukan nk ckp pasal makan 5-6 kali sehari , tido mlm aircond , bgn pagi mndi air panas , shopping coklat beribu riban atau apa2 la yg sewaktu dgn nya . apa yg aku nk kongsi kt sini , nilai yg aku dpt sepanjang program ni .

dlm bnyk2 aktiviti , satu ja yg aku nk sentuh sebab mnda ni yg paling beri kesan dlm diri aku 
communication skill . mnda yg paling penting aku rasa dlm hidup ni . serious ckp , aku sgt lemah utk communicate ngan org . apatah lagi utk becakap depan org rmai . disebabkan kelemahan aku utk berinteraksi dgn org rmai , aku rasa seolah olah aku disisihkan . aku takda keyakinan utk tegur org yg baru aku kenal .

and , bila tiba ja aktiviti public speaking , ahli kumpulan aku sepakat utk pilih aku ngan 2 lagi kwn aku utk ckp tentang tajuk yg dah dipilih . bila tiba ja masa aku utk berucap , aku pun ckp ja la apa yg dah di plan . nak taw apa jadi ? aku rasa aku sniri pun tak phm apa yg aku ckp . tah2 , aku ckp lebih dari bahasa siam . and , after that moment , aku rasa malu sgt2 dgn diri aku . aku rasa mcm smua org kt situ pandang aku pelik . situasi dia sama ja mcm kwn2 Harry Potter tgk dia pelik  bila dia bole ckp bahasa Parsletounge . mcm tu la aku rasa . aku rasa sgt kagum bila tgk kwn2 yg lain dgn yakinnya becakap depan org rmai . aku nk sgt jadi mcm tuu .
salah sorang dari penceramah jemputan ada cerita yg before dia jadi penceramah , dia pernah mengalami situasi di mna bila dia berucap , dia rasa mcm berada di awangan dan smua org di depan dia nmpak kabur . yes , mcm tu la ku rasa .
and , start dari mlm tu , aku rasa aku perlu berubah . bukan utk sapa2 , tapi utk diri sendiri .

thank you usm , sebab sudi anjurkan program yg sgt2 beharga aku rasa utk aku dan kwn2 . program yg paling beri impak besar dlm diri aku .
InsyaAllah , aku akan pastikan , lepas ni aku tak lagi takut utk berucap depan org ramai :) 

p/s : rugi la sapa yg xjoin Pimpin Sisiwa Lanjutan :D 

Thursday, June 30, 2011

CAMP NI MEMANG ROCK !

Finally , i'm back ! 5 hari camping dekat Outward Bound Lumut rasa cm 5 minit jaa . hmm , nmpk sgt menipu . keke , jgn layan ! jom layan , secara ringkasnya perjalanan aktiviti aku ngan kwn2 selama 5 hari kt Lumut ni .


1st day .
- mula2 , dorang ckp kumpul pukul 8.30pg kt padang kwd . tp , biasala , jnji Melayu . haha . around pukul 9pg mcm tu baru betolak . kami smpai dkt Outward Bound Lumut dlm pukul 12 ++ cm tu kot kalo xsalah . smpai ja , terus masuk dlm group . 1st activity yg ktaorg bwat rope climbing . ni kiranya mcm pengenalan pada activity wall climbing laa . tgk mcm senang , tapi bila dah panjat sendiri , fuhh . baru aku sedar , yg stamina aku ni sgt laa xkuat . tecungap gak la aku before nk smpai atas . pdahal , takda la tggi sgt pun . mlm tu baru la ktaorg bole balik bilik . tmpt aku tido tu sgt la tggi , oke . beterabur gak la lemak aku before nk smpai bilik tuu .


turun dari bas ,
smua muka ceria ja :D

rope climbing .

2nd day .
- aktiviti pagi , ktaorg bwat wall climbing yg betul2 . actually , aku memang dh lama teringin nk bwat wall climbing . finally , my dream come true . cewahh . aku rasa , takyah aku ulang , stamina aku xcukup kuat . so , aku tehegeh2 nk smpai atas . mcm nk give up pun ada . tapi , aku takmaw la hmpakan fans aku yg support aku dari bwh . i try my best utk smpai ke batu yg paling tggi . 

dont give up before you try .

after wall climbing ktaorg main belalang balatok plak . sungguh2 aku lari . smpai tesungkur kt tanah . tapi , takpa . aku kurang rasa malu , so rilex jaa . haha . pastu , main cross acid river plak . stp group dorang bg 8 kerusi . so , kita kena cross sg yg berasid tuu . nk taw tak , group aku last skali . sebab , bnyak kali sgt tukar rncngan . tapi , takpa . main tu utk suka2 jaa , bukannya nk compete each other pun .

crossing acid river ,
ni la group paling awal smpai ,
kalo xsalah aku laa .

ptg tu plak , aktiviti air . kiranya , ni pengenalan utk aktiviti kayak utk hari ke3 . blaja cara2 nk kayak , blaja cara nk selamatkan diri kalo kayak tebalik .

smua x ingat diri bila dpt main air ,
temasuk la aku , 
keke .

3rd day .
- hari yg paling dinanti nantikan . ekspidisi bekayak . dorang ckp , ktaorg kena kayak lebih kurang 26km mcm tu . serious , aku xcaya . aku ingat dorang saja2 nk acah jaa. sekali memang betul2 kena kayak 26km . bayangkan , ktaorg mula kayak dari pukul 9pg , smpai ke pulau syawal pukul 7mlm . 10 jam tuu . mcm nk tecabut ja tgn aku . tapi , waktu aktiviti kayak ni la bnyk kena main ngan emosi . mcm2 perasaan ada . mula2 rasa takut jatuh dlm air , rasa nk muntah ada , rasa nk marah bila org langgar kayak kita , rasa nk marah partner kayak . mcm2 laa . smua sebab kita penat . ada satu masa , aku ngan partner aku kayak dekat tmpat yg sama dekat 2 jam . rasa mcm xgerak2 . rasa nk give up pun ada . penat sgt3 . tapi bila kami da smpai dekat satu tempat , nmpak bot instructor . then , dorang ckp 500meter lagi and dorang thumbs up kt kami . sebabnya , rmai yg dah give up and naik bot 'penyelamat'  haha . masa tu , aku rasa , nothing is impossible kan ? kalo kita ada semangat ,  and pecaya dekat diri , we can do smething beyond our limit . ahh , bahagianya bila da nmpak pulau tempat ktaorg nk camping tuu . oke , bila da smpai dekat pulau tuu , aku dah xbole bwat apa2 . sebab tgn aku sakit gila2 pnya . mlm tu , takda aktiviti apa sgt . just prepare utk dinner jaa .

ekspidisi mula !

perasaan takut dah hilang ,
just fikir satu jaa ,
nk cepat smpai .

4th day .
- pagi2 lagi ktaorg da mula kayak utk balik ke pangkal jln . haha . rupa2 nya kalo ikut jln yg dekat , jarak tmpt ktaorg tggal dgn pulau syawa tu just 6-7km ja pun . choy ! tapi takpa , apa yg penting  pengalaman . ptg tu kita bwat rakit plak . and , for the 1st time group aku menang . rakit ktaorg tak tebalik pun . oh yeah ! mlm tu dorang bwat bbq sempena kejayaan ktaorg bekayak . keke . kalo naik bas , 10jam da bole sampai johor pun . ahaha

yeah , da smpai !
kini , gemilang itu semakin pasti
ku gengam ..
cewahh !

pesembahan dari group yong yap ,
group aku la tuu . 
hhee


5th day .
- penyampaian sijil , and balik ke pangkal jln !

CONCLUSION .
apa yg aku dpt dari kem ni ,
1. dont give up
2. keep believe in urself n keep trying
3. jgn mengalah sebelum cuba
4. smua org ada kekuatan sendiri
5. pandai sesuaikan emosi dgn keadaan

sekian .

p/s : esok nk ke langkawi plak . wish me a good day :)









Wednesday, June 22, 2011

CAMP ROCK MUNGKIN ?

Esok aku kena balik usm . actually ada kem . pimpin siswa lanjutan . disebabkan masa aku dpt offer tu aku tesangat la bosan , aku pun decide la nk g . bukan apa , aku ni bukan bole sgt . bila da bosan mula la nk berangan mcm2 . perasan sorg2 , snyum sorg2 . so , b4 mak ayah aku hanta aku g umah sakit jiwa baik aku join mnda ni . tgk2 plak dekat lgkawi . lagi la semangat teruk aku nk join . even aku org kedah , aku xpenah g langkawi lagi . sob3 . lagi satu , aku memang cinta mati la dekat pekhemahan segala bagai ni . then , aku pun cari la geng . tgk2 partner lab aku ckp dia nk join gak . aku pun dg xcitednya confim kan aku nk g . then , last minute , partner aku xleh join sebab dia ada program lain . hmm , aku da la takda kwn lain dh yg g . eotteohke ? maw tak maw aku kena la pegi jugak kan ? problem aku kt sini , aku takda geng ! tu ja . aku ni da la slalu kena cop muka sombong la , muka tak layan org la . mcm2 lagi . pdahal dorang tktaw betapa baik nya hati aku ni . keke .
so , selama lima hari mula hari jumaat ni aku dekat lumut la . 
pastu balik tu hari selasa . jumaat pastu plak terus pegi langkawi . yg xbestnya , dekat langkawi tu aktiviti formal2 belaka . dah takda lasak2 ni . krohhhhhhhhhh .
da la kena bwk baju kurung . hmmmmm . layan !


p/s : aku baru ja nmpak ada jwtn kosong dekat kedai pengantin depan umah aku ni . kalo aku taw , aku takda la join kem2 segala bagai ni . apa2 pun , hope smua best n aku enjoy !

Saturday, June 18, 2011

PADAHNYA BILA ASYIK NK NGADAP KOREA

hmm , bila fikir2 balek rasa cm nk tegelak la plak . ni la padahnya kalo asyik 24jam nk ngadap korea . smpai masuk dlm mmpi . keke . actually mlm tadi aku mmpi . dah nma pun mmpi , mesti la xlogik kan ? aku x ingat secara detail mmpi mlm tadi . tapi , apa yg aku ingat , ttba aku tgh lari dari someone . hmpa penah tgk dak cita korea , "You're beautiful" ? Ala yg ada girl ni menyamar jadi boy sebab nk tolong abg dia . hmm , konon2 situasi aku sama la ngan dia . aku ni menyamar jadi lelaki and join group yg paling aku minat nk mati , 2PM . keke . oke , smbung balik , aku lari sebab ada someone ni dah taw yg aku bukan lelaki , aku sebenarnya perempuan yg menyamar jadi lelaki sebab nk join group 2PM . tgh2 aku lari , ttba aku teserempak ngan Yoona ngan Jessica . sapa plak dah depa tuu ? depa tu group member Girl's Generation . tah mcm mna , depa ni memang dah lama taw yg aku ni perempuan . then , Yoona yg cantik lagi baik hati ni bagi aku pnjm baju and seluar dia . so that , org yg kejar aku ni xperasaan kewujudan aku tk situ . tapi masa dlm bilik persalinan tu aku risau gila . bayangkan la , Yoona tu da la kurus kering . aku plak .. cena aku nk pakai baju and seluar dia. then , aku pun pasrahkan hati , try la jugak . tgk2 , muat wehh . then , aku pun keluar dgn confidentnya . and , org yg kejar aku tu lgsg x perasaan . and , yg bestnya , aku ckp ngan Wooyung wehh . Wooyung bole ckp melayu plak tu . keke . tapi dlm mmpi mlm tadi aku just jmpa Wooyung ngan Jaebum ja . yg laen2 tu tah ke mana . smpai situ ja mmpi aku . takda ending pun . keke .


watak2 penting :


Yoona ,
kamsamida sebab pnjmkan baju .
keke

Jessica :)

Syafika ,
even xcukup tggi n xcukup kurus ,
new mmber of snsd !
puahaha

Wooyung :D

Jaeboum ;D









Thursday, May 26, 2011

AKU MULA TEJEBAK ..

fenomena ni dah lama ,
dkt Malaysia pun skrg makin mejadi jadi ,
smpai ada yg nk bwat group ala2 dorang ,
mesti dh tw kan fenomena apa ..
walaupun fenomena ni dh lama ,
aku xpenah ambek peduli ,
aku mula tejebak after aku tgk cita playful kiss ,
then , aku minat ss501 sebab ,
Kim Hyun Joong hero Playful Kiss leader group tu ,
tapi bila dh download lagu dorang ,
ahh , xkena ngan selera aku .
then , after layan Dream High , 
aku minat plak kt Jason@Wooyung ,
bila dikaji selidik , dia dari group 2pm .
aku pun dgn gigih download lagu2 2pm ..
bila da dgr , ahh SUKA !
sejak dari tu , aku jatuh cinta ngan 2pm .
especially , Wooyung .
group member 2pm smua comel2 kot .
patot la fans dorang gila fanatik .
tapi aku bukan minat 2pm bedasarkan rupa semata mata .
tapi sebab lagu and dance step dorang best .


aku dah gila kt dorang ,
2pm


aku xkesah apa org nk ckp ,
tapi aku nk bf muka mcm dia ,
kalo tak , aku takmaw kawin !


junho ,
muka ala2 rain pun ada kan ?


napa cute sgt ni ?
adoi , parok aku ceni .

skrg , tp2 hari aku layan MV 2pm ,
ahh , aku da tejebak !
dah xbole nk bwat apa ni .
tido takmaw ,
mkn xlalu ,
mandi lmbt ,
smua gara2 asyik teringat kt wooyung .
ouhh !






Monday, May 23, 2011

KISAH KITA

aku mula kenal fizi sejak aku form 4 .
masa form 4 dulu , kita xrapat sebab aku bnyk main .
bila da masuk form 5 aku baru rasa nk serious dgn fizi .
tapi maybe masa tu fizi rasa aku da telambat .
fizi kecewakan aku , nasib kimi ada .
maybe masa hujung taun tu aku bagi lebih tmpuan pada kimi .
sebabnya , kimi lebih faham aku n kimi bg feedback yg baik .
bila masuk ja matrix , aku jmpa lagi fizi ngan kimi .
tapi kali ni , fizi yg bnyk bahagiakan aku .
kimi ? dia tetap mcm dulu .
xpenah kecewakan aku .
tapi , aku rasa jiwa aku lebih sesuai ngan fizi .
sepanjang kt matrik , fizi xpenah kecewakan aku .
aku xsangka bila dah masuk alam u aku boleh setia dgn fizi .
sejak masuk u , aku da tak behubung ngan kimi .
tapi , fizi dah berubah .
aku tak pasti , sama ada aku atau fizi yg berubah .
tapi , fizi dah xbg aku kebahagiaan mcm dulu .
sebab fizi , aku selalu menangis dan rasa rendah diri .
tapi jauh dlm hati aku , aku tetap setia ngan fizi .
aku xpenah fikir pasal yg lain .
maybe dulu aku abaikan fizi .
sebab aku busy dgn aktiviti u .
satu sem fizi bwat aku merana .
sem ni , aku dah berubah .
aku mula rapatkan diri dgn fizi .
aku bwat apa saja .
asalkan , hubungan aku ngan fizi pulih .
aku harap sem 2 ni dpt baiki hubungan aku ngan fizi .
sebab , aku tepaksa bwat keputusan ni ,
andai kata fizi kecewakan aku lagi ,
patahkan hati aku lagi ,
aku dah tak tahan lagi .
aku tepaksa beralih arah .
aku tepaksa tggalkan fizi .
walaupun aku befikiran mcm ni ,
dm hati aku tetap ingatkan fizi .

Ya Allah ,
kau panjangkan jodoh aku ngn fizi ,
jgn kau pisahkan kami ,
kau berikanlah kami kesudahan yg baik .
aku janji , sekiranya aku diberi peluang kedua ,
aku xkan sia siakan fizi lagi .
Amiin .